Zijn PFAS nu werkelijk een probleem of niet?

Restanten van PFAS komen bij de productie van o.a. teflon via de lucht en het afvalwater in het milieu.

Veel bouwprojecten in Nederland zijn stil komen te liggen omdat de overheid strenge PFAS-normen hanteert. De vraag rijst of de overheid (niet buiten) proportioneel handelt. Zijn deze normen gebaseerd op reële gezondheidsrisico’s? Of worden ze uit voorzorg genomen? Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht geeft zijn opinie. "Voorkomen is beter dan genezen."

Het laatste jaar zijn we in Nederland geconfronteerd met een tot dan bijna onbekend probleem, namelijk PFAS. Deze afkorting (poly- en perfluoralkylstoffen) staat voor een grote groep van fluorkoolwaterstoffen, die vaak worden gebruikt als bouwstenen voor het ons bekende teflon. Teflon heeft veel verschillende en nuttige gebruiksmogelijkheden in onze samenleving, zoals anti-aanbakpannen en bescherming van kleding.

Dit teflon moet echter niet verward worden met het begrip PFAS. Deze laatste stoffen vormen vaak de bouwstenen voor teflon. Wanneer dit teflon eenmaal gemaakt is, dan is de toxiciteit van de gebruikte PFAS-stoffen eigenlijk verwaarloosbaar geworden. Toxicologen hebben het dan ook meestal over de schadelijke effecten van PFAS en niet teflon.

PFOA EN PFOS

Eigenlijk zijn de zorgen over PFAS...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Opinie