Aanpak ongevalsonderzoek Arbeidsinspectie vernieuwd

Verbeterplannen na ongevallen werken beter dan boetes

De aanpak van de Nederlandse Arbeidsinspectie bij ongevallen is per 1 januari van dit jaar gewijzigd. Een goed bericht.

Tot voor kort was de aanpak van de Arbeidsinspectie bij een gemeld arbeidsongeval sterk gericht op het vinden van beboetbare feiten. Ze stelde een onderzoek in met als enig doel om na te gaan of er sprake was van een wettelijke overtreding. Als dit geconstateerd werd, werd het onderzoek afgesloten met een boeterapport (meestal gevolgd door een boete voor het bedrijf) en was de zaak afgedaan. Als er geen beboetbaar feit werd geconstateerd, werd de zaak afgesloten.

Bepaald geen positieve werkwijze. Het stimuleerde bedrijven niet echt om ongevallen te melden. Immers als je per ongeluk door het rode licht rijdt, ga je je zelf ook niet aangeven bij het dichtstbijzijnde politiebureau om daar een boete in ontvangst te nemen.

Bovendien kostte deze werkwijze wel veel capaciteit van de arbeidsinspecteurs.

Doordat het onderzoek erg gericht was op het vinden van wettelijke overtredingen en niet op de oorzaken, laat staan op de grondoorzaken, werd er weinig geleerd van de ongevallen. Het gevolg daarvan is dat er minder goede structurele maatregelen werden getroffen om die en...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Opinie