Waarom lithium-ionbatterijen kunnen ontbranden en zelfs exploderen

Pas op voor oververhitting van li-on batterijen ivm brandgevaar

Elektrische auto's of fietsen, mobiele telefoons, gereedschap, sigaretten, laptops of medische apparatuur: steeds meer voorwerpen werken op oplaadbare lithiumbatterijen. Het is belangrijk dat dit soort accu's niet oververhit raken zodat ze in brand kunnen vliegen. Hierdoor komen giftige gassen vrij. Juist om dit te voorkomen, zijn er twee  richtlijnen verschenen: een voor een veilige werkwijze met lithium-ionbatterijen (PGS37-1) en een richtlijn voor een bedrijfsmatige opslag van lithium-ionbatterijen (PGS37-2).

Lithiumbatterijen/accu’s (oplaadbare) worden steeds meer gebruikt. Dit vanwege hun eigenschap grote hoeveelheden energie te kunnen leveren. Voorbeelden van lithiumbatterijen zijn: de batterijen in e-bikes en elektrische auto’s, batterijen in mobiele telefoons, tablets en laptops, batterijen in medische apparatuur en (knoopcel)batterijen in horloges en wearables.

Ook in de bouw wordt steeds meer handgereedschap uitgerust met lithiumbatterijen. Voordeel van dit handgereedschap is dat niet meer met snoeren ‘gehannest’ hoeft te worden, dat de lithiumbatterijen een zeer groot vermogen hebben en toch compact zijn en relatief veilig zijn op te laden (zie verder).

Door die...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen