Geregeld onderhoud hydraulische systemen voorkomt ellende

Het dynamisch testen van hydraulisch gereedschap is een vereiste om problemen te voorkomen.
Veilig werken met de ongekende, maar gecontroleerde krachten van hogedruk hydrauliek vereist verantwoordelijkheid. Een van die verantwoordelijkheden betreft het goed laten onderhouden en regelmatig laten keuren van de gereedschappen. Achterstallig onderhoud van een hydraulisch systeem brengt enorme risico’s met zich mee. Bij een lekkage in een hogedruk hydraulisch systeem dat onder druk staat, ontsnapt de olie met een snelheid tussen de 200 en 400 meter per seconde. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn.

Voor alle merken hydraulische gereedschappen geldt dat er na verloop van tijd wel eens een storing of defect kan optreden. Om ze gedurende de volledige levensduur optimaal en veilig inzetbaar te houden, zijn onderhoud en keuring van groot belang. Hierover gaat dit vierde (en laatste) artikel in de serie veilig werken met hydrauliek.

 

Arbowet

De Nederlandse wet houdt werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid van hun personeel en de staat van het gebruikte materieel. Hydraulische vijzels vallen hierbij onder arbeidsmiddelengroep ‘hijs- en hefgereedschap’.

Omdat werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken, is er de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet. Deze Arbowet is een zogenaamde kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels in staan, maar voorschriften. Artikel 7.20 lid 6 van het Arbobesluit zegt hierover:

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar