Het gebruik van handgereedschap

Het gebruik van handgereedschap

Wat zijn de belangrijkste risico’s, veiligheidsmaatregelen en gerelateerde wetgeving bij het gebruik van elektrische en pneumatische gereedschappen? Als je een willekeurig apparaat in een winkel aanschaft, dan zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij. Dit geldt uiteraard ook voor handgereedschap. Het ene apparaat is intuïtief gemakkelijker te bedienen als het andere. Toch is het van belang nog vóór gebruik stil te staan bij hoe je veilig met een machine omgaat.

Zo kan het voorkomen dat handgereedschap bij ondeskundig gebruik niet alleen gevaarlijk is voor de persoon die de machine bedient, maar ook voor de omgeving waarbinnen de betreffende persoon de machine toepast.

Handgereedschappen worden onderscheiden door de manier waarop de aandrijving plaatsvindt. Zo bestaat er gereedschap dat gebonden is aan elektriciteit. Uiteraard kan dit bedraad zijn, maar al geruime tijd ook op basis van een accu. Grote voordelen van accugereedschap is de bewegingsvrijheid en de tegenwoordig krachtige eigenschappen waarmee deze zijn uitgerust.

Als elektriciteit in welke vorm dan ook ontbreekt of de werksituatie het niet toelaat om elektrisch gereedschap toe te passen vanwege een verhoogd risico...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbeidsmiddelen