Wanneer mag cameratoezicht op de werkplek?

Cameratoezicht: inbreuk op de privacy
Cameratoezicht mag alleen in uitzonderlijke gevallen

Stel je bezoekt een groot industrieel complex. Je kijkt naar boven en ziet op verschillende plekken camera’s hangen. Alle commotie rond de Algemene Verordening Gegevensbescherming – beter bekend als de AVG - zet je misschien wel aan het denken. "Hoe zit het eigenlijk met mijn privacy?", vraag je je af. Wanneer mag een bedrijf camera’s ophangen? Enkel als er vermoeden van diefstal zijn of ook zonder zo’n vermoeden? En wat zijn de regels rond heimelijk cameratoezicht op de werkplek? Dit artikel gaat over de praktische kant van verwerking van gegevens op de werkvloer. Onderaan de tekst staat bovendien een checklist, zodat je in één oogopslag weet wanneer cameratoezicht wel of niet is toegestaan op de werkplek.

Waarom hangt een werkgever camera’s op?

Meestal omdat hij vermoedens heeft van diefstal. Denk aan een bouwplaats waar regelmatig koperen leidingen worden gestolen. De camera’s hebben dan een preventieve werking. Gaat het verduisteren van bouwmateriaal toch door dan hoopt de werkgever natuurlijk dat hij de dader kan identificeren.

Het kan ook zo zijn dat de werkgever de camera’s ophangt om zijn medewerkers te beschermen. In een luxe juwelierszaak kun je je daar alles bij...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid