'Minder voorzichtigheid geboden t.a.v. leefstijl'

Wees minder voorzichtig over leefstijl werknemer

Werkgevers durven hun werknemers vaak geen verplichtingen op te leggen qua gedrag. In dit opinieartikel een pleidooi om werkgevers aan te sporen verder te gaan dan de wet eist: wees minder voorzichtig t.a.v. slechte leefstijlen.

Werkgevers zijn nog steeds erg voorzichtig voor wat betreft een mogelijke inbreuk in de privacy van de werknemers als er enquêtes gehouden worden over duurzame inzetbaarheid. Vooral wanneer daarin vragen worden opgenomen over de levensstijl waaronder eet- en drinkgewoontes en roken. Vaak wordt gevonden dat de werkgever hier niet naar mag vragen. Maar als later de werkgever wordt geconfronteerd met uitval door ziektes die grotendeels het gevolg zijn van die levensstijl, mag hij wel lange tijd ziektegeld betalen. Dat klopt dan toch niet?

Privacy kent zijn grenzen

Privacy is een bijzonder begrip. Feitelijk geeft de werknemer een deel van zijn privacy op als hij in loondienst bij een bedrijf gaat. Hij levert namelijk een groot deel van zijn vrije tijd in; dat wordt dan werktijd. In ruil daarvoor krijgt hij salaris (en hopelijk ook maatschappelijke voldoening e.d.). Omdat hij in dienst van het bedrijf is, wordt hij geacht zich naar beste kunnen in te zetten...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Opinie