Zuur- en GAP-kasten: trends en ontwikkelingen

Plaatselijke ventilatie beschermt medewerkers tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Een afzuigkast is zo'n voorbeeld.

Medewerkers dienen beschermd te worden tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk. Het afvoeren van schadelijke stoffen en dampen/gassen vlak bij het punt waar ze vrijkomen door middel van plaatselijke ventilatie is hiervoor een goed middel. Deze vorm van risicoreductie wordt uiteraard pas toegepast nadat eerst zoveel mogelijk getracht is de gevaarlijke stoffen te vervangen door minder gevaarlijke stoffen (aanpak van de bron). Als vervolgens het ook niet mogelijk is met gesloten systemen te gaan werken, is plaatselijke ventilatie dé methode. Welke manieren zijn er en wat werkt het beste?

Afzuigarmen

Vele tientallen jaren lang is bij plaatselijke ventilatie voornamelijk of alleen gewerkt met afzuiging. Een bekend voorbeeld van zo’n voorziening is de afzuigarm. Deze wordt dan met de afzuigopening in de buurt van de bron gepositioneerd zodat de vrijkomende dampen en stoffen kunnen worden weggevangen. In de praktijk is dit vaak geen effectieve voorziening. Veelal wordt de afzuigopening namelijk te ver van de plaats waar de stoffen vrijkomen geplaatst, waardoor de afzuigende werking daar zeer gering is.

Te weinig realiseert men zich dat de afzuigsnelheid al op...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen