Overgewicht: sluipend gevaar op de werkvloer

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van de basis voor veilig werken. Juist op afgelegen werkplekken in risicogevoelige werkomgevingen, zoals crisis- en conflictbeheersing, politie en brandweer, zijn fitte en alerte medewerkers van vitaal belang. Zwaarlijvigheid en ongezond eetgedrag kunnen desastreuze gevolgen hebben op de manier waarop gewerkt wordt.

De 51-jarige Barry Fowers werkt als monteur bij een groot bedrijf in Engeland. Dagelijks klimt hij op 1-meter hoge platforms om stroomapparatuur te installeren. Met de jaren is Barry in gewicht toegenomen. Hij weegt nu 190 kilo1. Op een dag gebeurt het onvermijdelijke: Barry struikelt tijdens zijn werk en komt ten val. Als gevolg hiervan kan hij wekenlang niet werken, waar niet alleen Barry van baalt. Zijn afwezigheid en ook zijn obesitas veroorzaken hoge kosten voor zijn werkgever.

Voor jou als personeelsfunctionaris of veiligheidskundige is dit verhaal wellicht herkenbaar. Een ‘Barry’ vormt ook in ons land namelijk geen uitzondering. In Nederland heeft 45% van de beroepsbevolking overgewicht en 12% obesitas (ernstig overgewicht)2. Als werkgever kom je dus vroeg of laat in aanraking met te zware werknemers.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar