Werken met verontreinigde grond
Verontreinigde grond is een term die bij veel mensen meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Van een aannemer die een 'schone grondverklaring' nodig heeft voor hij mag gaan bouwen, of het saneren van de bodem op een (voormalig) industrieterrein, maar ook werkzaamheden in het kader van niet gesprongen explosieven en archeologie. Allemaal zijn het situaties omtrent verontreinigde grond, maar die toch heel verschillend zijn. Welke maatregelen moet je treffen om veilig in of met verontreinigde grond te werken?
Wat is verontreinigde grond?
Kijkend naar de diverse wetgevingen zijn daar verschillende uitgangspunten voor. Milieukundig is de bodem verontreinigd als deze ‘niet schoon’ is. Milieukundig zijn daar enkele toetsnormen voor benoemd: de streef-, tussen- en interventiewaarde. Bij overschrijding van deze normen is er sprake van respectievelijk licht, matig en sterk verontreinigde grond.
Arbowetgeving
Als wij projecten gaan uitvoeren, hebben we naast de reguliere Arbogerelateerde onderdelen, bij verontreinigde grond met aanvullende onderdelen te maken. Tijdens de uitvoering van de projectrisico-inventarisatie en -evaluatie (project-RI&E) zal blijken dat aandacht dient te...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?
Dat kan vanaf
per jaar