Hoe je gedrag verandert

Hoe je gedrag verandert

Veiligheid kan alleen verbeteren als gedrag en bedrijfscultuur zich ook aanpassen. Hoe stimuleer je gewenst gedrag en laat je ongewenst gedrag stoppen?

Veiligheid richt zich op de eerste plaats op de betrouwbaarheid en onderhouden van (proces)installaties en het voorkomen van incidenten die kunnen leiden tot schade, verlies of letsel. Een goed managementsysteem, goede procedures en het goed gebruikmaken van regels en structuren ondersteunen dit. Met behulp van inventarisaties, inspecties en audits worden risico’s in kaart gebracht en acties benoemd om deze risico’s te beheersen. Het verbeteren van veiligheidsprestaties kan niet los gezien worden van een verandering in cultuur en gedrag. Het meten van cultuur en het leren over gedrag is hierbij een belangrijk onderdeel.

Hoe verander je gedrag?
Cultuur en leiderschap zijn bepalend voor de manier waarop er met risico’s in een organisatie wordt omgegaan. Maar hoe weet je hoe goed de cultuur van je organisatie is en hoe kun je deze verbeteren? Het antwoord op deze vraag is voor veel bedrijven een ontbrekend puzzelstuk. Het is namelijk niet alleen belangrijk om te weten wat je wilt verbeteren, maar het gaat er ook om hoe je dit...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Arbobeleid