VCA, de kritische succesfactoren bij invoering

Het hebben van een VCA-certificaat heeft twee belangrijke voordelen voor een organisatie. Enerzijds gaat het aantal arbeidsongevallen omlaag en anderzijds biedt het betere kansen om opdrachten binnen te halen. Dit is te zien bij de bedrijven die in de afgelopen jaren zijn overgegaan tot het invoeren van VCA. Voor het succesvol invoeren zijn een aantal kritische succesfactoren aan te wijzen, die in dit artikel de revue passeren. Door bij de invoering van VCA hiervoor aandacht te hebben, voorkom je als ondernemer dat je aan de slag gaat met een systeem waarvan je denkt: ‘Wat moet ik er mee, wat levert het me eigenlijk op?’

Inleiding
Veel technische bedrijven in de bouw- en installatiewereld hebben een VCA-certificaat, maar er zijn er ook nog veel die nog niet zo ver zijn. Zij twijfelen over het nut en de noodzaak van zo’n certificaat. ‘Het is veel werk en nog meer administratie’, zo horen ze van collega-bedrijven. En dat houdt ze tegen. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel?
Vooraf een opmerking over de noodzaak: je kunt als bedrijf ook veilig werken zonder een VCA-certificaat. Nu zullen er vast consultants in de arbowereld zijn die het hiermee niet eens zijn. Zij zijn van mening dat veiligheid alleen te waarborgen is door uitgebreide procedures, voorschriften en formulieren. Maar echt, het kan ook zonder, zoals zoveel ondernemers dagelijks doen. Het enige lastige is dan: hoe laat ik aan anderen zien dat ik veilig werken wel degelijk serieus neem?

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar