Hoe kan de kwaliteit van audits omhoog?

Het auditen van bedrijven aan de hand van kwaliteitssystemen kan een aanjager zijn om de kwaliteit en de prestaties van bedrijven en instellingen te verbeteren. De overheid heeft het auditen neergelegd bij private bedrijven. Voor arbozaken heeft de minister van SZW de erkenning van beroepskwalificaties aan de certificerende en keuringsinstanties (CKI’s) en registratie-instellingen gedelegeerd. In de arbeidsomstandighedenregeling is hier veel over geschreven, bijvoorbeeld over asbestverwijderingsbedrijven en arbodiensten.

 

Op zich prima zo’n audit-instrument met als doel de kwaliteit te borgen en zelfs te vergroten. Maar in de praktijk wordt dit niet altijd waar gemaakt. Maar vrijwel niemand klaagt daarover.

  • Bedrijven hebben er baat bij hun certificatie te behouden en zullen niet gauw aan de bel trekken over het niveau van de auditoren of van de audits.
  • De certificerende instellingen willen graag hun klanten behouden en zullen daarom geneigd zijn hun klanten niet het vuur na aan de schenen te leggen. De auditoren van die certificerende instellingen zullen altijd wel wat vinden, maar echt diep de materie in duiken, is er niet altijd bij. De certificerende instellingen...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Opinie