Kleurzinstoornissen en veiligheid

Voor een aantal beroepen worden mensen met een kleurzinstoornis geweerd, zoals treinmachinist, politieagent, piloot, stuurman grote vaart, grondwerker in verontreinigde grond en brandweerman. Voor een lasser of anesthesist gelden op dit vlak geen eisen. Hierdoor ontstaat aan de ene kant een situatie van ongelijkheid in maatschappelijke kansen, en aan de andere kant een mogelijk gevaarlijke situatie. Onderken gevaarlijke situaties en neem maatregelen.

Wat is een kleurzinstoornis
Om kleuren te zien bevat het menselijk oog kegeltjes. Daarmee kan men tussen de 150 en 200 kleurtinten waarnemen. Iedereen ervaart ’s nachts dat kleuren niet waarneembaar zijn. In het donker werken de kegeltjes niet, alleen de staafjes, die geven helderheidsindrukken weer, geen kleur. Er zijn drie typen kegeltjes. Bij ‘kleurenblindheid’ werkt een van de drie typen kegeltjes niet goed. In Nederland hebben zo’n 700.000 mensen daar last van. Hierbij is sprake van gedeeltelijke ‘kleurenblindheid’, ook wel daltonisme genoemd. Helemaal zwart-wit zien komt vrijwel niet voor.

Meestal is een kleurzinstoornis erfelijk. Het komt voor bij 1 op de 12 mannen en bij 1 op 250 vrouwen. Van die groep heeft 99% moeite om...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar

Fysische factoren