Duurzame inzetbaarheid bij fysiek zwaar werk

Duurzame inzetbaarheid is een hot topic in arboland. De focus is voor een groot deel ontstaan door de verlengde deelname van werknemers aan het arbeidsproces tot 67 jaar. Deze uitbreiding van werkduur roept vragen op voor de groep mensen die fysiek zwaar werk doen. Is het wel reëel om dit te vragen van mensen die hun lichaam al vele jaren fysiek gezien zwaar hebben belast?

Aan de achterkant van dit probleem ontstaan er mogelijk regelingen, maar wat aan de voorkant te doen? Hoe kunnen we zorgen dat medewerkers die zware fysieke arbeid verrichten geen schade oplopen aan hun lichaam? Waar moeten we rekening mee houden als we de gezondheid van ‘lijf en leden’ in tact willen houden voor mensen die nu eenmaal hun lijf gebruiken waarvoor het ooit bedacht is?  Welke principes kunnen ons helpen om maatwerk te leveren voor deze doelgroep en wat is nu eigenlijk fysiek zwaar werk.  Dit artikel gaat verder in op een aantal statements over duurzame inzetbaarheid bij fysiek zwaar werk.

Vrouwen hebben minder spierkracht
Veel spierkracht gebruiken tijdens het werk wijst op zwaar werk. Er is aangetoond dat de gemiddelde spierkracht van vrouwen minder is dan die van mannen. De vrouwelijke spierkracht...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Fysieke belasting