Duurzame inzetbaarheid bij bestraten

Is machinaal bestraten de oplossing voor het fysiek zware beroep van bestrater? Op papier lijkt dat een goed plan, maar de praktijk werkt anders. De ambacht van het bestraten kan niet zonder handwerk, de beroepsgroep moet gemotiveerd blijven en er zitten kosten aan machinaal bestraten.

Nooit had ik last van mijn knieën. Tot ik op een zonnige dag besloot om een terras achter mijn huis zelf te leggen. Met grote betontegels. Zonder kniebeschermers, want die had ik niet. Het terras heeft ons nog jarenlang veel plezier bezorgd. Mijn knieën zijn sinds die tijd minder blij. Twee meniscusoperaties later moet ik nog altijd uitkijken met ‘op de knieën zitten’. Bestraten is belastend, weet ik.

Fysiek belastend beroep
Dit gegeven is bij bestratend Nederland al vele jaren bekend. Bestraten behoort tot de zogenaamde ‘sloopberoepen’, wat inhoudt dat je het werk niet kan doen tot je 65e , tenzij je geluk hebt. Het grootste risico wordt toegekend aan het langdurig werken in een gebogen houding. Hierdoor zijn rugklachten mogelijk een gevolg, zo stelt men. Naast langdurige repeterende handelingen van de armen, het tillen en het werken op de knieën zorgt dit voor een fysiek belastend beroep. Tijd...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar

Fysieke belasting