Wat als een werknemer elders bijklust?

Verbod op nevenwerkzaamheden

Een werknemer klust bij in de vrije uurtjes. Je ziet de vermoeidheid toeslaan. Mag je ingrijpen en het bijbeunen verbieden?

Vanaf 1 augustus 2022 is de stelregel dat elk verbod op nevenwerkzaamheden nietig is. Moet een overeengekomen beding dan in de prullenbak en kun je nooit meer een dergelijk verbod afspreken? Nee, zo ver gaat het gelukkig niet. Als je een rechtvaardigingsgrond hebt, mag het wel. In dit artikel beschrijf ik wanneer je een verbod op nevenwerkzaamheden afspreekt en waarmee je rekening moet houden.

 

Wat is een verbod op nevenwerkzaamheden?

Laten we beginnen met de vraag wat een verbod op nevenwerkzaamheden eigenlijk inhoudt. Meestal gaat het erom dat het de werknemer verboden is om ook bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Maar nevenarbeid kan net zo goed vrijwilligerswerk zijn, zoals het coachen van de F-jes bij de plaatselijke voetbalclub of een bestuursfunctie bij de regionale politieke partij. Moet je dat nou verbieden?

 

Waarom spreek je een verbod op nevenwerkzaamheden af?

De meeste werkgevers vinden het niet prettig als hun werknemer ook voor een ander werkt. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de werkbelasting te hoog wordt en de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar

Arbobeleid