Veiligheidscultuur als graadmeter

Een goede veiligheidscultuur leidt tot een veiligere werkomgeving
Een goede veiligheidscultuur leidt tot veiligheid gedrag

Wat is veiligheidscultuur en in welke mate is dit een graadmeter voor het gewenste veiligheidsgedrag? Dit artikel draagt bij om een breder besef te krijgen van het concept veiligheidscultuur. Vooral wat wij nu eigenlijk meten en wat wij hiervan kunnen afleiden.

Veilig werken is voor velen van ons van levensbelang. Bewust of onbewust begeven wij ons dagelijks in situaties die zonder de juiste kennis, ervaring en focus tot gevaarlijke omstandigheden kunnen leiden. Om voor een veilige werkomgeving te zorgen, hebben wij als veiligheidskundigen en de rest van de organisatie onze basis op orde.

Wij hebben duidelijke afspraken in de vorm van procedures en veiligheidswerkinstructies en zorgen voor adequate trainingen en opleidingen om mensen geïnstrueerd aan het werk te laten gaan. We stellen dat wij de risico’s van ons werk goed begrijpen, we leren van incidenten en zo zorgen we ervoor dat iedereen elke dag weer veilig thuiskomt.

We maken op die manier van veiligheid een vinklijstje en als alle vinkjes groen zijn, vertellen wij onszelf dat we in control zijn. We voeren de acties uit welke vanuit de VCA (of andere gerelateerde normen) van ons worden verwacht en stellen te werken...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Arbobeleid