Nazorg bij een ernstig incident: vaak onderschat maar enorm belangrijk

Nazorg bij een ernstig arbeidsongeval is heel belangrijk

Bij een ernstig incident op de werkvloer komt veel kijken. Daarom behoort elke crisisorganisatie een goed bedrijfsnoodplan te hebben dat duidelijk beschrijft wat er moet gebeuren. Regel hierin niet alleen het afhandelen van de materiële schade, maar vooral ook de psychische gevolgen. Welke aandachtspunten zijn er?

Een crisis- of BHV-organisatie bestaat veelal uit managementleden en hulpverleners. Elke crisis- of BHV-organisatie behoort een goed en volledig bedrijfsnoodplan te hebben dat duidelijk de verschillende verantwoordelijkheden en taken omvat van de leden van die organisatie. Beschreven dient te zijn wie de leiding heeft en wie er communiceert met de pers, overheden en de omgeving. Maar ook wie de leiding neemt ná het incident.

Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen van een incident voor mensen en omgeving.

Na het incident

Tijdens een incident ligt de focus bij heel veel crisisorganisaties op het repressief optreden om zo snel mogelijk naar een normale situatie terug te keren. Zodra het sein veilig heeft geklonken, stopt een incident echter niet voor een crisisorganisatie. Veelal begint het dan pas echt.

Er moet...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid