Kleding bij koud en guur weer

Neerslag en kou kunnen behoorlijk vervelend zijn bij werken in de buitenlucht. Omdat verkleumde werknemers hun veiligheid en gezondheid in gevaar brengen, is aangepaste kleding erg belangrijk. Een overzicht van het ideale kledingpakket.

Het Nederlandse klimaat kenmerkt zich door relatief veel neerslag en wind. Echt lage temperaturen van -5 graden Celsius komt niet veel voor. Gemiddeld daalt de temperatuur in ons land niet meer dan dertig dagen per jaar onder het vriespunt. Het is dan ook niet zozeer de lage temperatuur, maar meer de neerslag die bij werkzaamheden in de buitenlucht de koudebelasting bepaalt. Als onvoldoende regenkleding wordt gedragen en de kleding doornat wordt, staat het lichaam snel warmte af omdat water de warmte zo’n 25 keer beter geleidt dan lucht. Goede kleding bij slechte weersomstandigheden zijn voor werknemers dan ook belangrijke voorwaarden om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Tevens heeft dit een gunstige invloed op het ziekteverzuim.

 

Verkleumde werknemers

Kleine schommelingen in lichaamstemperatuur kunnen grote gevolgen hebben voor de concentratie bij het uitvoeren van werkzaamheden in de buitenlucht. Het gevolg daar van kan...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Arbobeleid