Hoe bereid jij je voor op noodsituaties?

Van BHV naar first responder, een korte geschiedenis
In 1958 werd het Besluit Bedrijfszelfbescherming (BZB) van kracht, als onderdeel van de Wet Bescherming Burgerbevolking. Onder druk van de Koude Oorlog en met de Tweede Wereldoorlog nog maar kort achter de rug, leek het de regering indertijd noodzakelijk om het land voor te bereiden op mogelijk nieuwe maatschappij-ontwrichtende situaties. Ondanks het opheffen van de Wet Bescherming Burgerbevolking in juni 1986 bleef het BZB expliciet gehandhaafd.
Pas met de vaststelling van het Besluit Bedrijfshulpverlening in 1993 werd het BZB ingetrokken. Daarmee was de BHV onderdeel geworden van arbeidsomstandigheden en niet meer van maatschappelijke weerbaarheid. De taak van de BHV beperkte zich tot het verlenen van eerste hulp, beperken en bestrijden van een beginnende brand en het organiseren van en omgaan met ontruiming van een pand. Of woorden van die strekking.
Inmiddels is de werkelijkheid veranderd. Geopolitieke ontwikkelingen vragen om een grotere weerbaarheid van de samenleving, inclusief die van burgers en bedrijven. Daarmee wordt ook de vraag relevant of de BHV hierin niet een grotere rol moet hebben.
In dit artikel betoog ik dat de...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?
Dat kan vanaf
per jaar