Het strafrechtelijk onderzoek en de (eventuele) vervolging na een (dodelijk) bedrijfsongeval

Vrouwe Justitia

Een tweede artikel in een serie van vier waarin verschillende aspecten worden belicht die relevant kunnen zijn bij een bedrijfsongeval. 

 

Bedrijfsongeval en het strafrecht

Bedrijfsongevallen kunnen uitmonden in een strafrechtelijk onderzoek. Dit is in elk geval aan de orde bij een dodelijk ongeval. Bij niet-dodelijke ongevallen zal voor die beoordeling onder meer gekeken worden naar de ernst van het ongeval en het (justitieel verleden van het) betrokken bedrijf.

Dit tweede artikel gaat over het verloop van een strafrechtelijk onderzoek bij een bedrijfsongeval en de dan relevante aspecten. Wij beschrijven eerst op hoofdlijnen hoe een strafrechtelijk onderzoek verloopt, wie als verdachten aangemerkt kunnen worden en wat het verdachtenverhoor inhoudt. 

Daarna zetten wij uiteen op welke wijze een strafzaak kan worden afgedaan, welke rol het Openbaar Ministerie (OM) daarin speelt en wat een verdacht bedrijf in dat kader kan ondernemen. Vervolgens stippen wij kort de rol en positie van het slachtoffer en/of de nabestaanden aan. Wij eindigen met een aantal opmerkingen over het verkrijgen van een strafblad. 

 

Het strafrechtelijk onderzoek op hoofdlijnen

Als een (dodelijk) bedrijfsongeval heeft...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid