Gevolgen veroordeling of bestuurlijke boete na een bedrijfsongeval

Veroordeling strafrecht of bestuurlijke boete

Een vierde artikel in een serie van vier waarin verschillende aspecten worden belicht die relevant kunnen zijn bij een bedrijfsongeval. Welke gevolgen kunnen voortvloeien uit een bedrijfsongeval na een strafrechtelijke veroordeling of bestuurlijke boete?

Inleiding

Bedrijfsongevallen kunnen uitmonden in een straf- of in een bestuursrechtelijk onderzoek. In onze vorige bijdragen zijn wij ingegaan op het verloop van beide onderzoeken bij een (dodelijk) bedrijfsongeval en de dan relevante aspecten. In deze bijdrage gaan wij in op de situatie dat een onderneming of verantwoordelijk werknemer door de strafrechter is veroordeeld vanwege een bedrijfsongeval, of aan hen een bestuurlijke sanctie is opgelegd (bijvoorbeeld een bestuurlijke boete). Welke gevolgen heeft dit voor de onderneming of de verantwoordelijk werknemer binnen de onderneming? 

Wij bespreken eerst het meest directe gevolg van een strafrechtelijke veroordeling, namelijk de opname van deze veroordeling in de justitiële documentatie (strafblad) en de bestuursrechtelijke tegenhanger (publicatie). Daarna bespreken wij de verdere gevolgen van een strafblad of bestuurlijke sanctie voor achtereenvolgens 

i) een (bedrijfs-)Verklaring...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid