Harnas Suspension Trauma: hoe te handelen

harnas suspension trauma

Veel mensen die op hoogte en/of met valbeveiliging werken, hebben er wel eens over gehoord: Harnas Suspension Trauma. Wat erover wordt gezegd is vaak onjuist of slechts ten dele waar. Maar wat klopt dan wel, en wat kunnen we er eventueel aan doen? Dit artikel heeft als doel deze onduidelijkheden weg te nemen en u inzicht te geven in wat u moet doen wanneer er sprake is van Harnas Suspension Trauma (HST).

Wat is Harnas Suspension Trauma?
Harnas Suspension Trauma (HST, ook wel Orthostatic Intolerantie genoemd) is een verzamelnaam voor verschillende symptomen die optreden wanneer iemand bewegingloos in een harnas hangt. Denk hierbij onder andere aan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en uiteindelijk zelfs flauwvallen. De grote boosdoener hierbij is een slechte of geblokkeerde circulatie van het bloed.

De bloedsomloop is een gesloten systeem waarbij zuurstofrijk bloed door de slagaders naar de organen en ledematen wordt gepompt. Zuurstofarm bloed stroomt via ‘gewone’ aders, voorzien van klepjes, vanuit de ledenmaten weer richting het hart en de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Voor deze terugstroom is spierbeweging nodig, aangezien het hart niet sterk genoeg is om het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbeidsmiddelen