Rol veiligheidskundige in voortraject

Veiligheidskundige ondersteuning bij offertes en aanbestedingen is voor veel bedrijven niet rendabel. De veiligheidskundige zal een andere rol moeten vervullen.

Hoe vaak komt het niet voor? Bij het opstarten van de uitvoering blijkt de situatie toch net anders dan bedacht. De maatregelen om winkels bereikbaar te houden leveren bij het asfalteren bizarre situaties op met fietsers die tussen de asfaltset doorfietsen. Of grondwerkers ruiken een vreemde geur en het werk wordt stilgelegd om onderzoek te plegen. Of − en dat gebeurt gelukkig een stuk minder vaak − een kraan valt bovenop huizen bij het plaatsen van brugdelen, zoals in Alphen aan den Rijn op 3 augustus 2015.

Alle drie de voorbeelden hebben alles te maken met het inventariseren van risico’s in de voorbereidingsfase.

Bij RAW-contracten (Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw) is een opdrachtgever verplicht een V&G-plan ontwerpfase mee te leveren en bij het ontwerp moeten – volgens de arbeidshygiënische strategie – uitvoeringsrisico’s zo goed mogelijk voorkomen zijn.

Bij een D&C-contract (Design & Construct) ligt diezelfde verplichting bij de aannemer. De plannen beschrijven de huidige situatie en de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar

Managementsystemen