Kanttekeningen bij het gebruik van het bowtiemodel

Bowtiemodel (of vlinderdas) is een risicomanagement tool

Het bowtie- of vlinderdasmodel wordt in veel sectoren (verschillend) gebruikt: van de industrie, ziekenhuizen tot de brandweer en zowel binnen Safety (Veiligheid) als Security (Beveiliging). Hoe en wanneer gebruik je het bowtiemodel?

 

Wat is een bowtie

De eenvoudigste vorm van de bowtie kent drie elementen waarin centraal een kritieke (ongewenste) gebeurtenis staat. Links daarvan staan de (mogelijke) oorzaken/dreigingen en rechts de (mogelijke) effecten. Onderstaande figuur verklaart meteen ook de naam van het model.

 

 

Waar komt de bowtie vandaan?

Volgens De Ruijter en Guldenmund (2016) zijn er vier bronnen onder de bowtie: Foutenboom analyse (FBA), Gebeurtenissenboom analyse (GBA), Oorzaak en Gevolg Diagrammen en het barrière denken.

De FBA is in 1961 ontwikkeld om te laten zien hoe mogelijke faalpaden leiden naar een ‘top event’/ kritieke gebeurtenis (ook aangeduid met kritiek falen of verlies van controle).

Foutenbomen gebruik je om de linkerkant van de bowtie op te stellen. Vanuit de ongewenste gebeurtenis kijk je nu naar mogelijke gevolgen en daarmee ontstaat het rechterdeel van de bowtie.

In 1971 was Nielsen de eerste die een Oorzaak Gevolg Diagram publiceerde...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Managementsystemen