Stofvrij werken in de praktijk

houtstof-gezondheid

Als veiligheidsdeskundige beoordeel je welke stoffen er op een arbeidsplaats vrij komen, of er stofvrij gewerkt wordt en of er aanpassingen nodig zijn. Hoe zorg je ervoor dat werknemers veilig stofarm of stofvrij werken en welke adviezen kun je als veiligheidskundige geven? In dit artikel krijg je inzicht in wet- en regelgeving rond stofvrij werken en in stofvrij en stofarm werken met behulp van afzuiging.

Er zijn verschillende omstandigheden waarbij afzuiging noodzakelijk is. Een langdurige blootstelling aan stoffen als kwartsstof, houtstof, asbest en lasrook (chroom 6) is heel erg schadelijk voor de gezondheid van medewerkers bij geen of onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Is het vrijgekomen stof zelfs brand- of explosiegevaarlijk? Dan is er wellicht sprake van een ATEX-omgeving en is bronafzuiging zeer zeker noodzakelijk.

Wat zegt wet- en regelgeving over stofvrij werken?

TNO schrijft dat het wettelijk beleid van het Ministerie SZW met betrekking tot blootstelling aan schadelijke stoffen is gebaseerd op (wettelijke) grenswaarden, zoals vermeld op de website van de Sociaal Economische Raad.

Belangrijke voor de gezondheid schadelijke stoffen zijn asbest, houtstof van hardhout...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen