Optimale pasvorm en lekdichtheid door face fittest adembescherming

Face fittesten niet algemeen verplicht

100 procentscore

Geen enkel ademhalingsbeschermingsmiddel (ADM) is 100 procent lekdicht en kan 100 procent bescherming bieden. Maar hoe zorg je dat dit beschermingsmiddel zo veilig mogelijk is?

 

Face fittesten

Het binnendringen van gevaarlijke stoffen in het ADM kan plaatsvinden via de randen, via het filter of door lekkende onderdelen. Een goede instructie over het gebruik van het ADM, passend onderhoud en juiste opslag en reiniging zijn belangrijk om de werking van het masker te optimaliseren. Ook op het gebied van pasvorm en lekdichtheid is winst te behalen. Dit kan met behulp van een face fittest.

Een face fittest is geen algemene wettelijke verplichting. Het ondergaan van een face fittest is sinds 1 januari 2015 verplicht voor werknemers in de asbestbranche. Per 1 juli 2022 geldt deze verplichting ook voor eindcontrole inspecteurs in de asbestbranche.

Ook in de (petro)chemische industrie is een jaarlijkse face fittest bij het werken met adembeschermingsmiddelen die afdichten op de huid (maskers) vaak een eis, gebaseerd op Amerikaanse of Engelse regelgeving.

 

Wet- en regelgeving adembescherming

Het dragen van adembescherming is de laatste stap in het nemen van...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen