Laat snoepgoed niet het virus rondstrooien

Pas op met onverpakt snoep uitdelen

Het is zo’n leuke, sfeerverhogende en gastvrije gewoonte: op de balie van de receptie, in de kantine of bij de koffieapparaten in het bedrijf staan potten met (onverpakt) snoepgoed of koekjes. Het zijn schaaltjes met drop, pepermuntjes en stroopwafels voor gemeenschappelijk gebruik. 

Iedereen kan eruit grabbelen. En dat gebeurt natuurlijk, omdat die schaaltjes er zo uitnodigend bij staan. 

Maar in deze coronatijd is dit sterk af te raden.

Mensen komen met hun handen aan het snoepgoed, alsmede aan de lekkernijen die nog in het schaaltje achterblijven. Een tweede, derde, vierde en zoveelste persoon komt weer aan dat snoepgoed en brengt dit naar zijn mond. Daar komt het eten én een eventuele besmetting in aanraking met de slijmvliezen. Dit betekent een verhoogde kans op overdracht van het SARS-CoV-2 virus.

Een lepel waarmee strooigoed op de hand kan worden geschept, vermindert de overdrachtskans op besmettingen wel enigszins. Iedereen zit dan wel weer aan dezelfde lepel. Bedrijven kunnen kiezen voor een set wegwerplepeltjes, maar milieutechnisch is dat weer belastend.

Het zou beter zijn om medewerkers ieder een eigen schaaltje/bakje met snoepgoed te geven en dus de schaaltjes voor gezamenlijk gebruik weg te halen. Als dat niet kan, dan jammer maar helaas: het is beter om de gewoonte met de gezamenlijke schaaltjes snoepgoed maar een jaartje over te slaan. 

De schaaltjes voor gemeenschappelijk gebruik zijn natuurlijk zeer sociaal, maar in deze tijd met het grote aantal besmettingen is het zaak om ze weg te laten. Handen schudden doen we immers ook niet. Eten dat anderen hebben aangeraakt via de handen naar ons mond brengen, moeten we even niet doen. 

Als nu een medewerker besmet wordt, kan hij/zij dit mogelijk het bedrijf zelfs verwijten. Voor het bedrijf is dan nauwelijks aan te tonen dat de besmetting niet door het snoepgoed is veroorzaakt

Laat het snoepgoed niet het virus rondstrooien. De gezelligheid weegt niet op tegen de ellende van extra besmettingen.

 

Zoekwoorden
corona
Covid-19
SARS
Sinterklaas
virus
besmetting
strooigoed
GGD
Pandemie
Veiligwerken
maatregelen
Feestdagen

Gevaarlijke stoffen