De risico’s van micro-organismen

Micro-organismen kunnen risico's opleveren.

Tijdens welke werkzaamheden vormen micro-organismen een gevaar en wat zijn de gezondheidseffecten? De risico’s van micro-organismen op een rijtje in deel 2 van de serie over micro-organismen.

Besmetting en infectie door micro-organismen


Terwijl veel micro-organismen onschadelijk (of zelfs nuttig) zijn voor de mens, zijn er ook soorten micro-organismen die in staat zijn om de normale afweermechanismen te doorbreken. 

Als micro-organismen in contact komen met het menselijk lichaam is er sprake van besmetting. Op zichzelf hoeft dit nog niet tot gezondheidseffecten te leiden. In dat geval sterft het micro-organisme spontaan door ongunstige omgevingscondities (te droog, te koud of te warm, ongeschikte zuurgraad), het wordt door het afweersysteem onschadelijk gemaakt, of het blijft leven, maar vermeerdert zich nauwelijks. Pas wanneer het lichaam is besmet en het micro-organisme blijft leven en de kans krijgt om zich sterk te vermeerderen, spreekt men van een infectie. Een infectie is een proces waarbij een micro-organisme zich in een weefsel of aan het oppervlak van de huid of slijmvliezen vermenigvuldigt tegen de weerstand van de gastheer (hier de mens) in, en daarbij...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Fysische factoren