Veilig werken met steigers

Bij opbouw, gebruik en demontage van steigers gebeuren geregeld ongevallen. Het opbouwen van een steiger is dan ook specialistenwerk.

Een steiger wordt gebruikt als tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken, bijvoorbeeld bij de bouw van een huis. Zowel bij het opbouwen, het gebruik als de demontage van steigers gebeuren geregeld ongevallen. Het leveren, verhuren en monteren van een tijdelijke werkplek op hoogte is dan ook specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen stellen.

 

Ongevallen met steigers

Helaas gebeuren nog geregeld ongevallen met steigers. Het fatale ongeval in 2003 in Geertruidenberg is hiervan een dramatisch dieptepunt. Tijdens onderhoudswerk in de Amercentrale (elektriciteitscentrale) stortte een 65 meter hoge steiger in. Vijf van de acht onderhoudsmedewerkers die de bewuste nacht aan het werk waren, kwamen hierbij om het leven.

De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) concludeerde enkele jaren later dat driekwart van de geïnspecteerde steigers niet voldeed. Bij de 594 bouwwerken die zij in 2009 bezocht, vond zij maar liefst 900 overtredingen.

Bij een grote controle in 2015 bleken bij steigers opnieuw de meeste overtredingen. Vooral werkvloeren hadden maar één in plaats van twee leuningen en geen kantplank. Ook openingen in steigers waren...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbeidsplaatsen