Risico’s van autogeen lassen en snijden

Bij autogeen lassen en snijden worden brandbare gassen in combinatie met lucht of zuurstof gebruikt. De risico’s daarvan zijn zeer divers. Wat zijn de risico’s en wat kun je doen om deze te voorkomen en/of te verkleinen?

Bij autogeen lassen wordt gebruik gemaakt van gassen, veelal acetyleen en zuurstof. Opslag van deze gassen gebeurt in gascilinders. De kleurcodering van gasflessen is vastgelegd in de norm NEN EN 1089-3 Verplaatsbare gasflessen – identificatie van gasflessen/kleurcoderingen.

Etikettering
Het etiket geeft de verplichte informatie over de inhoud van de gascilinder. De opmaak van het etiket kan per fabrikant verschillen, de tekst en symbolen moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften (zie figuur 1).

Figuur 1. Etiket gascilinder

Kleurcodering
De kleurcode is alleen voorgeschreven voor de schouder van de cilinder. Aan zeven gassen zijn specifieke kleuren toegekend (zie tabel 1), bij andere gassen of gasmengsels bepaalt de eigenschap van het gas de schouderkleur. Zo staat lichtgroen voor ‘verstikkend’, vuurrood voor ‘brandbaar’, lichtblauw voor ‘brandbevorderend’ en lichtgeel voor ‘giftig’. Indien een gasmengsel meerdere eigenschappen heeft, worden deze in...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Gevaarlijke stoffen