Maatregelen lithium-ion-accu’s in bedrijfssituaties

Lithium ion batterij of accu

Li-ion-accu's zitten tegenwoordig overal in. Hoe zorg je dat de elektrische auto's, gereedschappen, fietsen en transportkarren geen ramp ontketenen op de werkvloer? Welke maatregelen moet je treffen?

Lithiumbatterijen/accu’s (oplaadbare) worden steeds meer gebruikt, omdat ze grote hoeveelheden energie kunnen leveren. Voorbeelden zijn de batterijen in elektrische auto’s, e-bikes, steppen en in tal van (kleinere) transportwagentjes binnen bedrijven, batterijen in mobiele telefoons, tablets en laptops, batterijen in medische apparatuur en (knoopcel)batterijen in horloges en wearables, accu’s in handgereedschap (in de bouw). 

 

Risico’s

Door die grote energieinhoud kleven er aan dit type batterijen/accu’s risico’s aan het gebruik en de opslag. Ze kunnen instabiel worden bij overladen, diepontladen, hoge èn lage temperaturen en door schokken en stoten. 

Dit kan in het ergste geval leiden tot kortsluiting, thermal runaway (een themische runaway reactie die oncontroleerbaar wordt) en brand, waarbij zeer giftige pyrolyseproducten vrijkomen. Bij het blussen ontstaat corrosief en giftig bluswater waaraan ingezet personeel van de brandweer, andere hulpverleners, omstanders en bewoners blootgesteld...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen