Beter om handen te wassen dan te desinfecteren

Beter om handen te wassen dan te desinfecteren

Hygiëne is belangrijk om besmettingen met micro-organismen en bijgevolg het ontstaan van ziektes te voorkómen. In deze tijd met het SARS-CoV-2 virus extreem belangrijk. Gebruik water en zeep om bijvoorbeeld resistentie te voorkomen. Desinfectantia kunnen bovendien ook levende cellen aantasten.

 

Huishoudelijk schoonmaken

Huishoudelijk schoonmaken is daarin het belangrijkste. Door wassen met water en zeep worden de micro-organismen weggevangen. Bij de reiniging moeten dan wel oppervlaktespanning verlagende stoffen worden gebruikt (detergens/zeep).

Huishoudelijk goed schoonmaken van oppervlakken en handen wassen met water en zeep is effectiever dan desinfecteren. Bij desinfectie worden weliswaar micro-organismen grotendeels gedood, maar veranderen de condities waarbij micro-organismen zich voortplanten echter niet. Doordat het aanwezige (huishoudelijke) vuil niet wordt verwijderd, heeft het desinfecteren slechts een beperkte waarde. Binnen korte tijd treedt er weer besmetting op vanuit de lucht of door langslopende mensen en treedt opnieuw groei op.

Het uitgangspunt moet dus zijn: bij voorkeur wassen en schoonmaken met water en zeep. Na een goede reiniging is...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen