Waarop letten als gebouwen na een periode van stilstand, weer in bedrijf worden genomen?

Bedrijfsgebouwen extra schoonmaken

In veel bedrijfsgebouwen lagen langere tijd verschillende faciliterende systemen stil. Door het coronavirus werkten medewerkers massaal vanuit huis.

In de gebouwen stond de ventilatie uit. Er werd geen of nauwelijks water getapt. Bedrijfsdouches bleven uit. Koffiemachines werden niet gebruikt. Het schoonmaakregime is mogelijk sterk teruggeschroefd omdat er toch geen mensen in de gebouwen aanwezig waren.

Dit alles heeft gevolgen. Wat te doen als bedrijfspanden weer in bedrijf worden genomen? Denk aan:

 

Water

Wanneer in de afgelopen tijd geen water is gebruikt, is het raadzaam de waterleidingen minimaal 10 minuten door te laten stromen: koud en warm water aanzetten. Doe dit voordat er weer mensen in het gebouw aan het werk gaan. Dit doorspoelen geldt niet alleen voor eventueel aanwezige douches, maar voor alle watertappunten, kitchenettes, waterpunten in de kantine en toiletgroepen.

Er kan namelijk de afgelopen tijd legionellagroei zijn opgetreden. Bij het uitstromen van water komen aerosolen in de lucht en deze kunnen drager zijn van eventueel aanwezige legionella. Deze bacterie kan zich in de werkruimte verspreiden. Als een medewerker al iets ‘onder de leden...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 75,00

per jaar