Voldoet u aan Artikel 8 van de Arbowet?

Artikel 8

Artikel 8 van de Arbowet eist dat werknemers geïnformeerd en geïnstrueerd worden over de risico's op de werkplek.

VCA certificering helpt bedrijven aan structuur op het gebied van voorlichting en instructie. Dit o.a. door VCA diploma's en VGM instructies. Is dit echter voldoende voor Artikel 8? 

Bent u zich ervan bewust dat het verstrekken van VGM instructie(s) vanuit de VCA certificering voor veel bedrijven een vereiste is? Met startwerk bijeenkomsten, poortinstructies en toolboxen vult u deze verplichting in!

Het inplannen en organiseren van toolboxen is tijdrovend. Welke onderwerpen behandel ik? Hoe bewaak ik of iedereen daadwerkelijk de informatie ontvangt? Hoe toon ik aan dat de instructie gevolgd is? Om u te helpen met deze vragen, heeft kader Toolbox Online ontwikkeld. 

Wat u verder nodig heeft, zijn niet alleen veilige middelen. Betrokkenheid en bewustwording mogen niet ontbreken. Het is essentieel dat de werknemer zich vrij voelt om maatregelen te nemen om zijn veiligheid te borgen en daarmee de algemene veiligheid te verhogen.

Een werknemer die zich wel bewust is van bepaalde risico’s, gedraagt zich heel anders dan een werknemer die dat niet is.

Er moet naast kennis en veilige middelen, sprake zijn van een veilige structuur en een veilige cultuur. Het VCA-diploma is hiervoor onvoldoende. Veel werkgevers zien het als excuus om verder niets te doen aan instructie. Immers, de medewerker heeft toch een veiligheidsdiploma? Deze werkgevers gaan voorbij aan het feit dat VCA opleidt tot een basaal niveau. Je krijgt basiskennis over valgevaar, giftige stoffen en fysische risico’s, waarbij het zelden branchespecifiek gemaakt is. De achtergronden over het waarom van veiligheid en wat er van jou als medewerker wordt verwacht, leer je niet.

Niet iedereen kan of wil de MVK opleiding (Middelbare Veiligheidskunde) of HVK opleiding(Hogere Veiligheidskunde) volgen en doorgroeien tot Veiligheidskundige. Daarom moeten er medewerkers worden opgeleid tot een kennisniveau dat tussen VCA en Veiligheidskunde ligt.

Omdat steeds vaker blijkt dat het VCA diploma onvoldoende inzicht en veiligheidsbewustwording creëert volgen steeds meer leidinggevenden een verdiepende veiligheidsopleiding. Tijdens de opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) verkrijgen zij kennis om risico's voor en tijdens werkzaamheden te herkennen, waardoor ze de juiste maatregelen kunnen nemen om risico's te beperken. De BVK opleiding is geheel op maat te maken.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!

Jenny Haase – Kader, bureau voor kwaliteitszorg
T. 0546 - 536 800
E. j.haase@kader.nl
I. www.kader-opleidingen.nl en www.kader-advies.nl