De veiligheidskundige aansprakelijk gesteld

Waar we vroeger bij schade of ongevallen zouden zeggen: ‘dat is pech’, wordt er tegenwoordig steeds vaker gezocht naar een aansprakelijke partij. Dat is één van de redenen waarom veiligheidskundigen het steeds drukker krijgen. Door veiligheid en het streven daarnaar, kan aansprakelijkheid immers voorkomen of beperkt worden. De veiligheidskundige zelf kan echter ook het slachtoffer worden van de toegenomen aandacht voor aansprakelijkheid.

Dat geldt uiteraard ook voor andere arboprofessionals zoals preventiemedewerkers, KAM-medewerkers en arbeidshygiënisten. Je kunt immers door je werkgever of opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor schade door een fout die je hebt gemaakt. Welke risico’s loop je dan en hoe kan je die risico’s beïnvloeden?

Verhaal van schade
Als veiligheidskundige breng je veiligheidsrisico’s in kaart, om deze zoveel mogelijk te beperken. Tijdens je werkzaamheden geef je adviezen die, als het goed is, zoveel mogelijk worden opgevolgd. Wat nu als zo’n advies onjuist blijkt te zijn, waardoor de werkgever/opdrachtgever schade lijdt? Kan de werkgever/opdrachtgever die schade dan verhalen op jou als veiligheidskundige?

Ben je werknemer of zzp’er?
Ben je als...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid