Beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat

Beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat

De drie meest gemelde beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat zijn RSI van de schouder of bovenarm, chronische aspecifieke lage rugpijn en een tenniselleboog. Wanneer kan er worden gesproken van een beroepsziekte? En hoe ontwikkelt een klacht zich tot een beroepsziekte? Wat zijn de gevolgen van een beroepsziekte?

Interessante cijfers

Ieder jaar geeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) een uitgebreid overzicht van de trends en meldingen van beroepsziekten in Nederland. In het rapport van 2016 (Beroepsziekten in cijfers 2016) geeft het NCvB aan dat helaas de beroepsziektemeldingen van het houding- en bewegingsapparaat vanaf 2013 niet verder zijn afgenomen. Hier een aantal cijfers uit 2015 om een indruk te geven:

  • Van alle gemelde beroepsziekten bestaat 28% uit aandoeningen aan het bewegingsapparaat. 
  • Bij 52% van de meldingen was er sprake van werknemers met tijdelijke arbeidsongeschiktheid, vaak met lange verzuimduur. Bij 6% was er sprake van blijvende arbeidsongeschiktheid door een beroepsziekte. Bij 4 meldingen was er sprake van een dodelijke afloop ten gevolgen van een beroepsziekte.
  • De vijf meest gerapporteerde risicofactoren zijn herhalend of...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Fysieke belasting