In vier stappen naar een veilige werkomgeving met chemische producten

veilig werken chemische producten

Werken met chemische producten veroorzaakt risico’s. Het is dus belangrijk hier grip op te krijgen én houden. Hiervoor zet je 4 stappen: inventariseren, beoordelen, maatregelen nemen en het beleid borgen.

Inventariseren

Breng eerst in kaart welke chemische producten worden gebruikt, op welke locaties. 

Onze tip: kijk direct of je producten kunt uitfaseren. Zoals dezelfde producten van verschillende leveranciers, of producten die niet meer gebruikt worden. Zo voorkom je onnodige risico’s en onnodig werk.

Beoordelen

Vraag bij jouw leveranciers een recent Safety Data Sheet (SDS) op van de aanwezige producten. 

Let op: 

  • De classificatie van stoffen volgens de Classification, Labelling and Packaging (CLP-)verordening wijzigt regelmatig, dus een SDS veroudert snel. 
  • In Nederland geldt een aanvullende lijst met carcinogene, mutagene en reprotoxische (CMR-)stoffen. Deze stoffen hoeven niet als CMR gemeld te worden in hoofdstuk 3 van het SDS. 

Beoordeel dus altijd zelf of het SDS juist en volledig is.

Beoordeel vervolgens de blootstellingsrisico’s. Dit is geen doel op zich, maar een middel tot een doel. Het geeft focus op processen waarbij de blootstelling vermoedelijk te hoog is. 

Onze tip: gebruik een eenvoudige en snel bruikbare schattingstool. Zo kan je sneller inzoomen op de processen waarbij de blootstelling te hoog is en stappen nemen om de veiligheid te vergroten.

Maatregelen nemen

Als blijkt dat de blootstelling te hoog is, dring je deze terug met maatregelen. Bij de keuze voor een maatregel moet je de arbeidshygiënische strategie toepassen. Kort gezegd:

1) Zoek een vervangend product;

2) Onderzoek technische maatregelen;

3) Onderzoek organisatorische maatregelen;

4) Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Onze tip: overleg altijd met een kerndeskundige zodat je een maatregel zo hoog mogelijk uit de arbeidshygiënische strategie kiest. Maatregelen hoger in de strategie zijn vaak niet alleen veiliger, maar ook financieel aantrekkelijker.

Borging

Alleen een actueel beleid is een effectief beleid. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van wijzigingen in de wetgeving, productclassificaties en grenswaarden; maar ook technische ontwikkelingen en de stand van de wetenschap.

Ook informatiedeling met de werkvloer is essentieel voor de borging van het beleid. Alleen met begrijpelijke informatie en heldere werkinstructies kun je bewustwording creëren. En bewustwording is de eerst stap naar veiligheid.

Zet jij de nodige stappen?

Het klink eenvoudig zat, 4 stappen naar een veilige werkomgeving met chemische producten. Maar hier hangen natuurlijk een hoop taken onder.

 

Wil jij weten of je alle stappen hebt gezet voor een veilige werkomgeving met chemische producten? Klik hier en vul nu de gratis Toxic risico scan in. Binnen 3 werkdagen ontvang je een rapport op maat met inhoudelijke informatie en praktische tips.

Heb je direct een vraag over veilig werken met chemische producten? Bel ons dan gerust via 070 – 378 01 62 of stuur een e-mail naar toxic@sdu.nl.

 

Zoekwoorden
velig werken met chemische producten