Werken met stof: de gezondheidseffecten

Werken met stof kan behoorlijke risico’s met zich meebrengen, zowel op de korte als de lange termijn. Welke risico's zijn er en waarom blijft bijvoorbeeld longbeschadiging door kwarts doorgaan, ook al stopt de blootstelling? Lees het in dit uitgebreide artikel over (de gezondheidseffecten van) werken met stof.

Dit is het eerste artikel in een reeks van vijf over stof. De komende maanden volgen nog artikelen over grenswaarden, beheersmaatregelen, wettelijke verplichtingen en het risico op stofexplosies.

Wat zijn stofdeeltjes?

Volgens de definitie uit de vroegere grenswaarde-lijst van het ministerie SZW zijn stofdeeltjes vaste deeltjes en vloeistofdruppeltjes die in de lucht kunnen voorkomen.

Onderscheid in fracties (grootte van de deeltjes) wordt gemaakt op basis van de aerodynamische diameter van de stofdeeltjes. De aerodynamische diameter is de diameter van een perfect bolvormig deeltje met een dichtheid van 1 g/cm3 dat bij een valtest met exact dezelfde eindsnelheid valt als het onderzochte deeltje.

Afhankelijk van de doorsnede van de stofdeeltjes wordt gesproken van particulate matter (PM)10 voor deeltjes met een doorsnede tot 10 micrometer of van PM2,5 voor deeltjes met een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Gevaarlijke stoffen