Luchtverversing werkvloer essentieel om corona te voorkomen

Ventileer werkruimtes tegen corona
Veel medewerkers willen weer terug naar hun werkplek en zijn het zat om de hele week thuis te werken. Maar hoe beoordeel je of dit qua werkruimte verantwoord is? Veel bedrijven nemen allerlei maatregelen, maar zijn dit wel de juiste ingrepen? Of willen zij hiermee slechts aan de medewerkers laten zien dat zij bereid zijn iets te doen voor de veiligheid van het personeel? Omdat maatregelen meer uit emotie worden genomen en niet goed zijn afgewogen, helpen ze vaak niet of nauwelijks om overdracht van besmettingen van het coronavirus te voorkomen. Ze zijn eigenlijk grotendeels geldverspilling. Goed ventileren helpt, samen met voldoende afstand houden, wel.

Bij het voorkomen van besmettingen speelt een aantal factoren een rol, waaronder de onderlinge afstand tussen de mensen en de ventilatie/luchtverversing van de ruimte waarin zij verblijven.

 

Onderlinge afstand

Door voldoende afstand tussen elkaar te houden, wordt bereikt dat de grotere druppels die bij het ademhalen en spreken vrijkomen, niet gemakkelijk bij een ander terechtkomen. Die grotere druppels hebben een diameter van groter dan 4 micrometer. In een straal van circa 1 tot 2 meter vallen die meeste grotere druppels neer op de grond. Daarom is het goed de afstand van 1,5 meter tot elkaar aan te houden. Als dat niet kan, kan gewerkt worden met schermen. Afstand en schermen helpen echter niet tegen de overdracht van de kleinere druppeltjes, de aerosolen.

 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar