Hoe te handelen bij morsen van gevaarlijke stoffen

Veel bedrijven zijn slecht voorbereid op hoe te handelen bij een morsincident met gevaarlijke stoffen. Vaak is er wel een bedrijfsnoodplan. Deze beschrijft echter veelal alleen maar de meer standaard incidentscenario’s zoals hoe te handelen bij een brand, hoe een ontruiming geregeld moet worden en wat te doen bij een ongeval met letsel. Soms wordt er ook beschreven hoe met agressie-incidenten om te gaan en wat te doen bij een bommelding of een poederbrief. Zelden staat beschreven hoe te handelen bij een incident waarbij chemische stoffen betrokken zijn: een spill (mors)-incident of een voorval waarbij een medewerker een chemische stof over zich heen krijgt.

Vreemd, gelet op het feit dat in veel bedrijven met chemische stoffen wordt gewerkt.

Wat te doen bij een spill?

Uitgegaan wordt van een spill met een vloeistof. Dus vloeistof loopt uit een verpakkingseenheid ongecontroleerd over de vloer de ruimte in. Wat nu te doen wanneer er zo’n morsincident plaatsvindt? Bijvoorbeeld een fles met een gevaarlijke vloeistof valt kapot op de grond, een jerrycan lekt, met de lepels van een vorkheftruck wordt een vat doorboort die vervolgens lek raakt. Allemaal incidenten waarbij er ongecontroleerd vloeistof over de vloer uitstroomt.

Een goede maatregel is de vloeistofplas af te dekken. Dat voorkomt verdamping en daardoor verspreiding van dampen. Als het om brandbare stoffen gaat, kan door die verspreiding zo te beperken, de kans verkleind worden dat die dampen verderop door ontstekingsbronnen in brand raken.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar