Het levensecht ervaren van risico’s op de werkvloer

VR en een veiligere werkomgeving
Met een VR-bril op kunnen mensen op een veilige manier gevaren op hun werkplek levensecht beleven. De speciale bril houdt de hersenen voor de gek. De virtuele wereld lijkt realiteit. Een gesimuleerde ontploffing doet hierdoor het bloed sneller stromen en de adem stokken. Een oefening lijkt hierdoor realistisch en dus effectiever. Ronald Eenkhoorn van Virtual Safety Training legt uit hoe.

Een BLEVE met een tankauto, een stofexplosie of een overvulincident met een opslagtank. Risico’s met een kleine kans dat ze voorkomen, maar als ze plaatsvinden is de impact enorm. Je wilt dat je medewerkers hierop voorbereid zijn, zodat ze indien nodig adequaat regeren. De beste manier om iets te leren is door het te ervaren, zegt een eeuwenoude wijsheid.

 

Lao Tse

If you tell me I will listen

If you wil show me I will see

If you let me experience I will learn

 

Maar veel risicosituaties zijn in de praktijk niet of slechts heel moeilijk na te bootsen. Virtual Reality (VR) benadert de werkelijkheid. Met Virtual Reality plaats je de medewerker in een vrijwel realistische kopie van de werkelijkheid. Hierin is elk denkbaar scenario mogelijk.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 69,00

p/jaar