Help: legionella

Wanneer moet je actie ondernemen als preventiemedewerker bij legionella?

Legionella is een bacterie die snel kan groeien in een warme en vochtige omgeving met voldoende voedingsstoffen. Van droogte en uv-licht houdt ze niet. De bacterie kan mensen besmetten via aërosolen (kleine waterdruppels). Het zou dus zomaar kunnen dat je door een stevige regenbui bent gereden op de terugweg (in het oosten) van Frankrijk, en dat je een week later met legionellose in het ziekenhuis ligt. In het oosten van Frankrijk blijkt het risico op besmetting groter.

Je bent preventiemedewerker en je komt een waternevel of een koeltoren tegen. Wat moet je dan? Stel jezelf vooral de vraag: moet ik hier überhaupt iets mee? We roepen in dit soort gevallen veel te vaak zonder er verder bij na te denken moord en brand. Douches, nood- en oogdouches vormen helemaal geen risico voor werknemers, maar er zijn ook situaties waarin je direct actie moet ondernemen. Bij een vuile koeltoren of een bubbelbad dat duidelijk niet goed wordt schoongemaakt bijvoorbeeld. 

Dit artikel gaat eerst in op wat over legionella, legionellose (longontsteking veroorzaakt door legionella) en presenteert tot slot een stappenplan. En ben je na het doorlopen van dit stappenplan niet zeker van de uitkomst...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Arbobeleid