Gevaarlijke stoffen

PUR: toepassing en schadelijkheid

PUR: toepassing en schadelijkheid

Naast de timmerman lijkt een nieuwe functie te zijn ontstaan in de bouw: de PUR-man. In dit artikel wordt ingegaan waar PUR / PIR wordt toegepast en de vraag of toepassen van deze schuimen schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.

 

Wat is PUR / PIR?

De afkorting PUR staat voor polyurethaan. Dit is een polymeer dat ontstaan is als reactieproduct van twee componenten: een isocyanaat en een polyalcohol. Door het te mengen ontstaat een reactie tussen polyop en het isocyanaat. Soms worden er extra katalysatoren toegevoegd om het reactieproces op gang te brengen, deze stoffen kunnen ook schadelijke bestanddelen bevatten.

PUR kom je op verschillende plekken tegen in de bouw. In de bekende spuitbussen is een drijfgas toegevoegd. Nadat het uit de bus is gespoten, hardt het uit, in reactie met waterdamp in de lucht. De sterk isolerende werking van het materiaal komt door het gasmengsel tussen de cellen.

Ook kom je PUR tegen in houtlijmen de zogenaamde PU-lijmen. Deze zijn onderverdeeld in klassen van waterbestendigheid: D1 t/m D4. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Schuim wat hiervan is gemaakt heeft betere mechanische eigenschappen, het is harder...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

per jaar

Source URL: https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/gevaarlijke-stoffen/pur-toepassing-en-schadelijkheid