Praktisch blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordelen

Aandacht voor gevaarlijke stoffen
Momenteel wordt (auteur: terecht) veel aandacht besteed aan de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Te veel werknemers worden nog aan deze stoffen blootgesteld, met als gevolg veel beroepszieken en sterfgevallen.
De schatting is dat ruim 3000 werknemers per jaar overlijden aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk en dat een veelvoud daarvan per jaar een beroepsziekte oplopen, waardoor de kwaliteit van hun leven drastisch afneemt. Voorbeelden hiervan zijn beroepsziekten gerelateerd aan asbest, oplosmiddelen, kwartsstof, isocyanaten, houtstof, dieselrook in garages, lasrook, zware metalen, farmaceutica, maar ook om meelstof, huidirriterende stoffen. De lijst is nog veel langer.
Die blootstelling moet worden teruggedrongen. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft dit tot speerpunt gemaakt. Veel bedrijven zijn en worden hierover benaderd. Bedrijven wordt dan aangegeven dat zij van alle stoffen een goede registratie moeten opzetten en - conform het Arbobesluit (artikel 4.2 lid 1) - de mate en duur van de blootstelling moeten bepalen.
Het blootstellingsniveau kan worden bepaald door onder meer:
onderbouwde schattingen...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?
Dat kan vanaf
per jaar