Gevaarlijke stoffen

Hoe pak je het onderzoek naar biologische agentia aan?

Micro-organismen

Velen ervaren onderzoek naar blootstelling aan biologische agentia (in dit geval micro-organismen) als lastig. Dat komt deels doordat micro-organismen niet met het blote oog te zien zijn, althans de meeste niet.

Bij veel andere arbeidsbelastende factoren zoals machines is dit wel het geval: direct is goed zichtbaar of bijvoorbeeld afschermingen bij bewegende delen of noodstops ontbreken. Maar bij micro-organismen (niet voor niets heten zij micro-organismen) is meestal niets te zien.

In dit artikel wordt beschreven hoe te werk kan worden gegaan bij het onderzoek naar biologische agentia.

 

EERSTE STAP

De eerste stap in de aanpak is om na te gaan of er sprake is van gericht werken of niet gericht werken met micro-organismen. Een uitleg van deze begrippen.

Gericht met micro-organismen werken

Gericht werken met micro-organismen vindt bijvoorbeeld plaats in levensmiddelenbedrijven (zuivel, bier, brood), research/microbiologische laboratoria, keuringsdiensten en bedrijven die recombinant-DNA-technieken (genetisch gemodificeerde organismen) toepassen. De medewerkers zijn zich daar meestal goed bewust van de risico’s. Immers hun hele doen en laten is gericht op het omgaan met micro...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Source URL: https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/gevaarlijke-stoffen/hoe-pak-je-het-onderzoek-naar-biologische-agentia-aan