Elektriciteit in besloten ruimten

Bij de uitvoering van activiteiten in besloten ruimten worden veelvuldig arbeidsmiddelen gebruikt met als voedingsbron elektrische spanning, zoals elektrisch aangedreven gereedschap, lasapparatuur of verlichting. Dit artikel gaat in op de risico’s van het gebruik van elektriciteit in besloten ruimten en de te nemen maatregelen om de risico’s daarvan te beheersen.

De gevaren van elektriciteit in besloten ruimten worden vaak onderschat. De belangrijkste oorzaak is dat we elektriciteit nauwelijks kunnen waarnemen. Een elektrisch ongeval kunnen we daarentegen meestal maar al te goed waarnemen. Dit kan grote gevolgen hebben voor personen en omgeving.

Risico’s
Het gebruik van elektriciteit in besloten ruimten brengt net als bij normaal gebruik het risico van elektrocutie en verbranding met zich mee. Besloten ruimten zijn meestal (nauwe) ruimten vaak met veel metaal. Daardoor geleiden ze stroom. Het zijn te openen ketels, vaten, leidingen of nauwe ruimten in schepen. Behalve dat besloten ruimten geleidend kunnen zijn, kunnen deze ruimten water of explosiegevaarlijke stoffen bevatten, hetgeen in combinatie met elektriciteit risico’s oplevert.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 69,00

p/jaar