Duurzame inzetbaarheid met het Huis van Werkvermogen

Sta op de trap van het Huis van Werkvermogen naar een gezond pensioen

Je hoort veel over het Huis van Werkvermogen. Dit altijd in relatie tot het beladen en voor sommigen een modeterm: duurzame inzetbaarheid. Maar kan het Huis van Werkvermogen ook wat betekenen voor de werkpraktijk van de veiligheidskundige? Arbeid- en organisatiedeskundige en tevens veiligheidskundige Erwin Napjus neemt je mee in het werken met deze methode. Want de veiligheidskundige is natuurlijk belangrijk voor werkbaar werk (duurzame inzetbaarheid).

Werken aan een gezond fundament

Als inleiding begin ik even met een korte opfrisser: wat is duurzame inzetbaarheid en wat betekent het Huis van Werkvermogen.

Een gangbare definitie voor duurzame inzetbaarheid luidt:

"Duurzame inzetbaarheid houdt in dat werkenden niet alleen hier en nu inzetbaar zijn, maar dat ze ook op de langere termijn kunnen en willen blijven werken." 

 

Met andere woorden, wil je inzetbaar zijn, dan dient het werkvermogen op orde te zijn. Het werkvermogen geeft aan in welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidig werk uit te voeren.

 

Het Huis van Werkvermogen (hierna: HvW) beschrijft de elementen (lees: verdiepingen) die invloed hebben op het werkvermogen. Het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Managementsystemen