Arbobeleid

Risicoperceptie in de bouw: bewuste en onbewuste keuzes

Risicoperceptie

Een inleidend voorbeeld:

Stel je voor dat je in de auto zit en een melding op je telefoon krijgt. In een reflex wil je eigenlijk meteen kijken, maar je weet dat dit nu niet kan omdat het gevaarlijk is. Toch maakt je nieuwsgierigheid het moeilijk om niet even snel te kijken wat er naar je wordt gestuurd. Misschien zeg je tegen jezelf: ‘Dat kan toch best, als ik even snel kijk wat er staat?’ Of ‘Joh, ik doe dat wel vaker en het gaat nooit mis, er zal nu vast ook niks gebeuren’. Toch is het niet voor niets verboden om op je telefoon te kijken in het verkeer. 

Er zijn enorme risico's verbonden aan het gebruik van je telefoon tijdens het rijden, en dat weet je. Ondanks dat we allemaal weten hoe we ons moeten gedragen, kiezen we soms toch voor een andere weg. Ook in de bouw is dit het geval. 

Mensen maken, bewust of onbewust, lang niet altijd de keuzes waarvan ze weten dat het de veiligste keuzes zijn. Ondanks de uitgebreide regelgeving, de consistente aandacht rondom veiligheid en de strikte veiligheidsvoorschriften, vinden er nog steeds regelmatig ongelukken plaats. Hoe komt dit?

Daarvoor moeten we eerst iets over ons gedrag weten. Ons gedrag wordt grotendeels bepaald door ons brein. Ons...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 76,00

per jaar

Source URL: https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/arbobeleid/risicoperceptie-de-bouw-bewuste-en-onbewuste-keuzes